Home » Legende van Bleiswijk

De Oorzaak van Rotterdam

Zonder enige publiciteit, kennisgeving of zelfs maar gerucht werd de Oorzaak van Rotterdam in de vorige eeuw gevonden. Door een wetenschapper zou je denken, of een ontdekkingsreiziger. Een medewerker dan, van een stads-archeologische dienst, of een historisch museum? Welnee!

 De Oorzaak van Rotterdam werd gevonden door een jutter. Geen strandjutter maar onze Rotterdamse Rotte-jutter. Deze man had zich een oud sleepbootje aangeschaft. Achter de kont van het scheepje gooide hij een ketting overboord met daaraan een krabbende dreg en daarachter een grove zeef. Als het varen belemmerd werd door te zware last haalde hij de dreg en zeef op en bekeek dan de vangst. Op de eerste dag, hij zal dat nooit vergeten, bestond die vangst uit een 20 kg wegende bronzen scheepsschroef, twee sleutelbossen en diverse munten, waaronder 1 min of meer waardevolle, plus natuurlijk een boel rotzooi en scherven.
Na jaren van de opbrengst van koper, brons, edelmetalen sieraadjes, munten, oud keramiek, botten,  schedeldelen en andere bodemvondsten plezier gehad te hebben, had hij grote delen van de rivier, ook het deel voor de spoorbrug en snelweg, gedregd. Vanuit een op de kop getikt schippersvletje onderzocht hij de omgeving van de bron van de rivier. Er was geen 'beet' op de wel zeer drassige bodem. De nabijheid van de bron leverde helemaal niets op en hij stopte met de woorden: 'ik rot hier op, ech wel..'
Bij het opruimen van het roeibootje voelde hij een stuk steen in de bagger. Hij spoelde het schoon en ontwaarde ronde zwangere vormen. Pas na jaren liet hij de steen beoordelen. Het bleek een stenen vruchtbaarheid offerande, ca. 1800 jaar geleden gevormd. Soortgelijke vondsten waren gedaan in Denemarken, Duitsland en Polen in de omgeving van verdroogde vennen (opgravingen) en bij nog bestaande riviertjes. (baggerwerkzaamheden). Vanaf het moment dat de jutter deze kennis over het beeldje had, noemde hij het 'Rotterdam mam'  'Oorzaak van Rotterdam' en 'Legende van Bleiswijk'', restaureerde het min of meer en maakte er gietmallen van. Hij her offerde het oorspronkelijke objectje in naam der Menslievendheid op de vindplaats bij Moerkappelle welke hij aankruiste op de kaart. 
De gerestaureerde vorm van de ' Oorzaak van Rotterdam' is naadloos in beton gegoten met een muur pennetje in achterzijde en is te koop.

Zie ook Interview